Op je Navionics+ kan je ook met dieptekaarten werken. Voor ons vissers is dit zeer interessant. Je kunt nu in een oogopslag op je toestel de interessante stekken zien op een water waar je voor de eerste keer komt. Maar ook op je thuiswater zie je nieuwe stekken waar je anders nog nooit geweest bent!

De dieptekaart laat om de halve meter diepteverschil een dieptelijn zien. Je ziet nu zeer snel waar de steile taluds zijn, je kaart kleurt daar redelijk zwart omdat de dieptelijnen dicht tegen elkaar staan!
Als beginner kan je meteen profiteren van de beschikbare kaarten, en dat aanbod is al enorm! De kaarten die er nu al zijn worden meteen geladen als je de Navionics+ kaart voor de eerste keer laadt.
De kaarten komen tot stand door de medewerking van de Nautische diensten van het betreffende land. Maar de sportvissers en pleziervaarders spelen hier ook een grote rol in. Je kunt namelijk met je toestel telkens je in beweging bent alle sonarinformatie gaan opnemen. Je slaat die informatie op het einde van de dag op een SD kaartje op. Thuis kan je dit dan via je computer delen met Navionics. Je kunt dan nog kiezen of je de informatie openbaar wil maken of dat je het enkel voor jezelf wil houden.Door te delen krijg je natuurlijk steeds grotere en gedetailleerdere kaarten! De kaarten die je nu als beginner kan gebruiken zijn er immers ook gekomen door dat andere gebruikers de informatie deelde. Voor alle duidelijkheid, je deelt niet je waypoints!

Ik laat je hier in een paar stappen zien hoe je de dieptekaart op je Lowrance kan zien. Ik gebruik een Lowrance Gen3. Op het kaartje ga je ook een track zien staan. Die is zeer snel ter plaatse gemaakt op de dieptelijnen van de Navionics kaart. Met mijn Xi5 kon ik nu probleemloos verticalend het talud afvissen zonder dat ik moest sturen! Later meer hierover.

Op de volgende screenshots kan je duidelijk zien hoe je de Navionics dieptekaart op je scherm krijgt.

shot002

shot003

shot005

shot006

shot007

shot008