Lowrance active imaging transducer
In mei dit jaar tijdens het gesloten seizoen voor roofvis, maakte ik een testdag met de Lowrance active imaging transducer. Danny Geysen van Sonar Mapping Solutions nam deze mee op mijn boot. Met een beetje knutselwerk konden we hem tijdelijk bevestigen en op mijn toestel aansluiten. De transducer is aangesloten op mijn Carbon toestel dat vooraan in de boot staat. Dit toestel staat in netwerk met mijn achterste toestel dat wat ouder is, namelijk een HDS12 Gen 3. Dit toestel kan de beelden niet zelfstandig verwerken, vandaar de aansluiting op het Carbon toestel. Omwille van het netwerk kan ik dan de beelden op mijn grotere Gen3 scherm zien. Ondertussen heb ik al wat kunnen gaan vissen en werken met deze nieuwe transducer. In het begin was het wat wennen en zoeken, maar al snel had ik mooie beelden met deze nieuwe transducer. De laatste weken haal ik echt veel voordeel uit deze combinatie, en ben ik super blij dat ik deze stap gemaakt heb.
Vorige zondag bijvoorbeeld heb ik weer super veel voordeel gedaan dankzij mijn toestel. Vanwege de wind was ik uitgeweken naar een vrij nieuw water voor mij. Ik was er wel eens geweest, maar was geleden van in de tijd dat je nog met levende aasvis mocht, de tijd waarin je nog met Guldens betaalde. Ik had het plan om wat met groter kunstaas te trollen op snoek. Maar tijdens dat trollen zou ik dan de omgeving scannen met de side scan op aanwezige aasvis. Hopelijk vond ik dan daarbij de nodige roofvis, maakte mij niet uit welke, dat was het plan!
Na een lange tijd getrold te hebben rond en over het eerste talud, met als resultaat enkele kleine snoekjes, zag het er niet zo best uit. Kilometers leeg water, geen signaal te bespeuren op de visvinder. Tot er plots een dammetje verscheen op de visvinder dat mooi aftekende! Ik probeerde snel wat screenshots te maken van deze mooie beelden. Meteen achter het dammetje liep mijn scherm vol me vissignalen. Op de side scan was mooi te zien dat dit aasvis was, maar ook duidelijk grotere signalen in de buurt. Meteen legde ik de boot op werpafstand van deze school vis, en werpte ze aan. Ik hoopte dat er snoekbaars zat, want dan zou het wel eens feest kunnen worden.
Eerste worp vervulden mijn verwachtingen, een prachtige sterke snoekbaars liet zich verrassen. Dit kan niet verkeerd gaan, hier gaat het los! Maar zo makkelijk zou het niet gaan verlopen! Verschillende volgende worpen leverden niets op. Ik waaierde de stek secuur uit, en kreeg toen terug wat tegenzwemmers van aasvis, snel volgde er terug een aanbeet! Weer kwam er een prachtige snoekbaars van uit de school vis. Na een derde vis bleef het lang uit en voelde ik ook geen aasvis meer. Zouden ze zo snel verstoord zijn? Dit was buiten verwachting.
Er zat maar een ding op, terug even gaan zoeken met de side scan. Omdat je zo niet meteen boven de vis vaart ga je ze ook niet snel storen. Al snel vond ik ze terug, ze hadden zich verplaatst naar de andere kant van het dammetje. Je kon op de beelden goed zien dat de aasvis actief was en niet zo maar stil lag. Het spelletje begon hier terug opnieuw en verschillende mooie vissen kon ik landen. Toen het ook hier weer verstoord was, kon ik ze nog een keer vinden, 20m verder en ving daar nog 2 vissen. Het was allemaal zo duidelijk op de beelden, en alles klopte zoals je dit in teorie zou voorbereiden. Ik denk dat ik misschien nog wel blijer was met het vinden van de vis op de visvinder, en de mooie beelden, dan met de vis zelf! Het was zo een voldoening om op deze mannier, op zo een groot water deze vissen te vinden. En uiteraard was het dan ook een enorme voldoening om uit deze signalen deze mooie rovers te mogen vangen!
Wil je meer informatie over de mogelijkheden met jouw combinatie, neem dan gerust contact met Sonar Mapping Solutions.